Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije 

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije 

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije 

 

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award) je prestižan evropski filmski događaj za mlade širom Evrope, uzrasta od 12 do 14 godina. Organizuje se od 2012. godine, uglavnom krajem aprila ili početkom maja, u velikom broju evropskih zemalja i gradova. Tom prilikom, više hiljada mladih ljudi iz svih delova Evrope, među kojima su i učenici i učenice iz naše zemlje, ima priliku da bude deo međunarodnog žirija koji donosi odluku o najboljem evropskom filmu za mlade. 

Ovaj događaj koncipiran je tako da mladi članovi žirija imaju priliku da odgledaju tri filma koja je nominovala Evropska filmska akademija, da o tim filmovima i temama koje oni obrađuju diskutuju i promišljaju uz vođstvo stručnih moderatora, a potom i glasaju za svoje favorite. Ceremonija glasanja je vrhunac ovog događaja jer se tada učesnici i učesnice iz mnogih evropskih država kao što su Nemačka, Belgija, Holadnija, Austrija, Italija, Češka, Luksemburg, Grčka, Slovačka, Španija i druge uključuju putem video poruke, na način koji podseća na Pesmu Evrovizije, i saopštavaju rezultate glasanja mladih iz svoje zemlje/grada. 

Srbija je deo ovog projekta od njegovog osnivanja, a od 2017. godine ovaj događaj u našoj zemlji odvija se kroz program Free zone Junior, u saradnji sa Filmskim festivalom Slobodna zona, a uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije. Do sada je ovaj važan međunarodni kulturni događaj kod nas, u saradnji sa lokalnim organizacijama kulture i civilnog društva, organizovan u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Gornjem Milanovcu. Poslednje izdanje u 2020. godini zbog pandemije virusa korona upriličeno je u online formatu, pa su priliku da budu deo ove manifestacije imali učenici i učenice iz različitih delova zemlje: Vlasotinca, Kraljeva, Banatskog Karlovca, Pančeva, Bajine Bašte, Rumenke, Crvenke, Stare Pazove, Rataja, Velike Plane, Inđije, Priboja, Svilajnca, Vranja, Aleksinca, Obrenovca, Banatskog Novog Sela itd. 

Free zone Junior se trudi i pokušava da sve svoje kulturne i obrazovne  programe učini dostupnim što većem broju mladih iz različitih delova naše zemlje, stoga se i ovaj događaj oslanja na ideju decentralizacije kulture, pa je plan da se svake godine odvija u drugom mestu. 

Nagrada mlade filmske publike osnovana je sa ciljem da zainteresuje mlade za evropske priče, izgradi mostove za razmenu različitih stavova, te poveća njihovu svest o važnim društvenim pitanjima i predstavlja svojevrstan obrazovno-vaspitni poligon za promovisanje filma i umetnosti među najmlađima.

Evropska filmska akademija (EFA), ovaj događaj sprovodi uz podršku najznačajnijih filmskih fondova – Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) i Kreativna Evropa MEDIA programa Evropske unije.

en_US