img
Slobodna Zona Junior

O Nama

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene  angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa.

Program se tokom godina širio, pa danas obuhvata aktivnosti u osnovnoškolskoj, srednješkolskoj i visokoškolskoj nastavi, kao i vanškolske programe za srednjoškolce.

U okviru potprograma Slobodna zona u osnovnim i srednjim školama do sada je izdato 4 priručnika praćenih kompilacijama filmova za korišćenje filma u nastavi u osnovnoškolskom i srednješkolsom obrazovanju. Seminar u okviru ovog program do sada je prošlo više od 1300 nastavnika osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije, a program je iz ciklusa u ciklus bivao akreditovan od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Nakon višegodišnjeg  rada u osnovnoškolskom i srednješkolskom obrazovanju, metodika rada sa filmom kao nastavnim sredstvom 2016/2017. školske godine uvedena je i u viskoškolsko obrazovanje.

Naime, na studijskom programu master akademskih studija Centra za obrazovanje nastavnika na Filozofskom fakultetu u Beogradu akreditovan i realizuje se i novi predmet „Film u nastavi. U okviru ovog programa izdali smo i priručnik za studente, zasnovan na češkoj upotrebi filma u visokoškolskom obrazovanju. Ovaj program je deo projekta koji je realizovan u partnerstvu sa organizacijom People in Need.

Deo projekta Slobodna zona Junior su i radionice angažovanog dokumentarnog filma za srednjoškolce – Regionalni kamp angažovanog filma za srednjoškolce i Škola dokumentarnog filma za srednjoškolce Free Zone Filmmake School (namenjena srednjoškolcima sa teritorije Grada Beograda i okoline). Cilj ovih radionica jeste da srednjoškolcima pruži uvid u domete društvenog aktivizma, različite aspekte kreiranja društveno angažovanog filma, da ih ohrabri na interkulturalni dijalog, podstakne i podrži u razvijanju ideja.

U okviru programa Slobodna zona Junior, Fond B92 do sada je radio sa preko 60 srednjoškolaca iz Srbije i regiona koji su imali priliku da uz pomoć filmskih profesionalaca nauče kako da svoju ideju pretvore u filmsku priču.

Projekat Slobodna zona Junior i Fond B92, kao producent filma, dobili su 2010. godine godišnju nagradu Ministarstva rada i socijalne politike u kategoriji “Najbolji dokumentarni film ili TV emisija o seksualno i rodno zasnovanom nasilju” za film tada sedamnaestogodišnjeg Nikole Polića koji je svoju ideju razvio i snimio u okviru ovog projekta. Takođe, dokumentarni filmovi učesnika ovog projekta dobitnici su filmskih nagrada na brojnim festivalima u regionu.

Izbor Nagrade mlade publike, koji je pre šest godina ustanovila Evropska filmska akademija, od 2017. u Srbiji se organizuje u saradnji sa programom Slobodna zona Junior. Reč je o prestižnom filmskom događaju za osnovce uzrasta od 12 do 14 godina, koji se svakog proleća paralelno odvija u više od 30 evropskih gradova, a za cilj ima da mlade zainteresuje za evropske priče, ljude, kulturu, društvo, izgradi mostove za razmenu različitih gledišta, poveća svest o važnim društvenim pitanjima, podstakne osećaj zajedništva, razumevanja i tolerancije.

Od 2017. godine  pokrenut je i  projekat  Putujući bioskop “Slobodne zone Junior“ sa radionicom medijske pismenosti i kros medija izložbom učeničkih radova u okviru koje je 500 srednjoškolaca iz 10 mesta u Srbiji imalo priliku da učestvuje na dvočasovnim radionicama pod nadzorom stručnih eksperata Slobodne zone Junior i uči o medijskoj pismenosti.

sr_RS