Naše razlike su naša snaga

Naše razlike su naša snaga

U okviru programa Slobodna zona Junior, 2020. godine pokrenut je projekat Naše razlike su naša snaga, sa namerom da se doprinese podsticanju, unapređenju i promovisanju vrednosti jednakosti, multikulturalizma, prihvatanja drugog i drugačijeg kao i poštovanja kulturne raznolikosti među mladima u Srbiji.  

Cilj projekta je da izgradi kapacitete za prihvatanje kulturnog diverziteta i uspostavljanje interkulturnog dijaloga kod mladih ljudi različitog porekla, kulture i vere, kroz proces neformalnog učenja, interakcije i stvaranja.

Projekat  direktno uključuje 90 izabranih mladih kreativaca uzrasta od 15 do 26 godina koji žive na teritoriji Republike Srbije.  

U zavisnosti od njihovih interesovanja, jedan deo mladih je učestvovao u Kampovima društveno-angažovanog filma Slobodne zone Junior koji su rezultirali proizvodnjom 12 dokumentarnih ostvarenja, dok drugi deo njih učestvuje u Radionicama za facilitaciju dijaloga na teme pokrenute u filmovima nastalim u okviru projekta. 

Dokumentarni filmovi, praćeni razgovorima nakon projekcija, biće prikazani na 60 posebno organizovanih filmskih događaja u srednjim školama i lokanim organizacijama u 40 mesta u Srbiji, tokom proleća, leta i jeseni 2022. godine. Ove projekcije će biti deo šire kampanje za podizanje svesti o važnosti negovanja kulturne raznolikosti i multikulturalizma.

Proizvedeni filmovi, zajedno sa predloženim modelima njihove upotrebe u cilju promovisanja kulturne različitosti, biće dostupni i na online platformi koja će biti kreirana krajem 2022. godine. Platforma će predstavljati dragocenu bazu resursa za korišćene filma kao sredstva za podizanje svesti o važnosti poštovanja kulturne raznolikosti i stvaranje povoljnijeg ambijenta za kulturnu imerziju među mladima. Baza filmova sa smernicama za njihovu upotrebu za facilitaciju interkulturnog dijaloga, pre svega će biti namenjena omladinskim organizacijama i edukatorima, ali i svim ostalim relevantnim akterima širom Srbije koji rade u sferi ljudskih prava i antidiskriminacionih pitanja. 

Projekat Slobodna zona Jr: Naše razlike su naša snaga, sprovodi Fondacija „Fond B92“, uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa „Podrška civilnom društvu“ Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Projekat je sufinansiran od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i  Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog RS.

Program Slobodna zona Junior uspostavljen je 2006. godine sa namerom da se u Srbiji pokrenu razgovori i prošire znanja o aktuelnim društvenim i političkim temama iz celog sveta, te da se putem primene angažovanih filmova u obrazovanju doprinese razvoju kritičkog razmišljanja kod mladih ljudi, povećanju medijske pismenosti, tolerancije, te razbijanju predrasuda i stereotipa.  Program se tokom godina širio, te danas obuhvata aktivnosti u osnovnoškolskoj, srednjoškolskoj i visokoškolskoj nastavi, kao i programe neformalnog obrazovanja za decu i mlade

sr_RS